Potatis är lättlagad, billig och mycket välsmakande mat. Den enkla rotsaken infördes i Europa under 1500-talet, men började odlas först på 1720-talet i Sverige och blev så småningom omtyckt. I många länder är potatisen det mest använda och populära livsmedlet med en smak som passar alla.
Eftersom man kan tillreda potatis på oändligt många sätt har den blivit en uppskattad ingrediens i olika nationalrätter och ingår i flera länders kulinariska arv. Men den är ändå mycket mer än en trist vardagsrotsak. Boken berättar om knölens historia, från ursprunget i Peru, där den var ett nödvändigt inslag i inkaindianernas matkultur, till de kungliga hoven i Europa, där den tidigt blev ett nytt inslag i mathållningen och sedan spreds till de fattiga.
Boken inleds med en presentation av de viktigaste potatissorterna. Sedan följer mer än 100 tydliga och rikt illustrerade recept från hela världen på soppor, sallader och andra potatisrätter, till exempel grillade, stekta, kokta eller ugnsbakade. Du kan även använda potatis i efterrätter; prova att laga potatisvåfflorna som får det att vattnas i munnen eller den söta potatissufflén! Härlig inspiration får du av mästerkockarna som tipsar om sina bästa potatisrecept.