Nils Emils matminnen och hans allra bästa recept

Fotograf: Marita Jonsson

Formgivare: John Eyre

ISBN: 9789100104504

Utgiven: 2004-10-05

Format: Inbunden

Språk: Svenska

Genre: Mat och dryck

 

När stjärnkrögaren Nils Emil Ahlin berättar sitt livs Matminnen och bjuder på sina allra bästa recept, handlar det om tre saker: Hav, Husmanskost och Himlajord. Havet hör ihop med strömmingen. Ingen sjunger strömmingens lov i form av så många olika delikata anrättningar som Nils-Emil. Husmanskosten utgör den omsorgsfullt smaksatta och vällagade basen i Nils Emils krögarliv. Himlajord har poeten Evert Taube skrivit. Just den visan sjunger Nils Emil själv gärna för sina gäster, och den står för just sådan välkomnande livsglädje och opretentiös trivsel som är Nils Emils speciella krögarsignum.

I år firar Nils Emil 50-årsjubileum som en av de mest folkkära krögarna i den svenska krogbranschen. Han är född i en arbetarfamilj i Hedemora som nummer sex i en syskonskara om nio barn och får med tiden såväl kungligheter som näringslivselit och kulturelit som stamgäster på sina krogar. Berättelsen om Nils-Emils liv är dels en ovanligt glädjefylld svensk klassresa, dels en vänligt skvallrig rapport från kändisvärlden: Vad åt Ted Kennedy när Alva Myrdal bjöd på middag? Vad tyckte Andy Warhol om strömming? Vad hände när prins Bertil skulle bjuda på lammstek på Rivieran? Vad fick drottning Silvia till lunch när hon och kungen kom till Hedemora? Och varför ville egentligen Jan Stenbeck köpa Källaren Diana?

Nils Emils Matminnen är berättelsen om en glad och positiv människa vars karriär inte tycks ha ändrat hans opretentiösa, rejäla och vänliga karaktär ett enda dugg. Boken är full av svartvita foton från hans långa krögarbana liksom menyer och klipp av alla de slag. Runt tio uppslag har nytagna färgfoton av NilsEmils favoriträtter. – Nils Emil är en välkänd och mycket omtyckt krögare – Många kändisar, kungliga och andra, tillhör hans vänkrets – Över 30 av hans allra bästa recept, främst husmanskost