Annas örtagård : om glädjen att odla och använda kryddor

ISBN: 9789100106546

Utgiven: 2005-04-05

Format: Häftad

Språk: Svenska

Genre: Mat och dryck

 

"Kryddörter ger mig glädje, tröst, ögonfröjd och, inte minst, inspiration i köket", skriver Anna Bergenström i förordet till sin örtabok, Det är en bok fylld av den härliga kunskap som många års erfarenhet ger, och det är samtidigt en hyllning till de kryddväxter som följt henne genom åren, som hon odlat, använt i matlagningen och blivit inspirerad av.

I kryddväxternas ABC, från anis till åbrodd, finns intressant läsning om kryddornas historia, om sägner och folktro men också speciella odlingsråd och användningstips för varje enskild kryddväxt.

Anna berättar hur man går tillväga för att lyckas med en örtagård, hur man planterar, sköter om, förökar, skördar och tar tillvara. Det mesta kan man förverkliga i en mycket liten täppa, ja till och med på en balkong.

Kryddörter som samsas med vilda och odlade blommor i underbara buketter och fantasifulla blomsterarrangemang, doftande potpurrier, blomsterkransar, sköna fotbad och läkande salvor finns också med i denna innehållsrika bok. Allt fångat i Nisse Petersons doftande, stämningsfyllda fotografier.

Ett stort avsnitt innehåller mängder av härliga recept, alltifrån örtteer och kryddvinäger till örtagårdssåser och kryddiga bröd. "Av bara fartten blir man en bättre kock när man lagar mat med färska örter", säger Anna.

Annas örtagård kom ut första gången 1993. Den har tryckts i flera upplagor och ges nu ut i ny lågprisutgåva.

Anna Bergenström är en av vårt lands mest omtyckta kokboksförfattare. Den av så många prisade boken Annas mat finns i de flesta hem. Hon har lovordats för sina personliga, inspirerande och pedagogiska recept, en blandning av lättlagad och nyttig vardagsmat och raffinerad festmat. Anna Bergenström har i många år varit matskribent i Dagens Nyheter, dessförinnan skrev hon om mat i tidningen VI. Hon tilldelades 1990 Gastronomiska Akademiens pris för sina insatser inom matjournalistiken. Hennes och Fanny Bergenströms bok Kärlek, oliver och timjan (2001) blev av Svenska Måltidsakademin utnämnd till Årets kokbok 2002. Samma år utnämndes hon även av regeringen till professor.