ISBN: 9789100111618
Utgiven: 2007-03-06
Format: Kartonnage
Språk: Svenska
Genre: Språk (inkl. lexikon, parlörer och ordböcker)
Varför pratar vi som vi gör? Och blir det svenska språket bara sämre och sämre? Diskussioner om språkbruk har pågått i alla tider, och gör så än idag. Människors språk engagerar och upprör, men så är det också vårt viktigaste redskap. Utan detta hade vår dominans här på jorden inte varit möjlig på gott och ont.
Från rista till chatta beskriver på ett lättsamt vis talets och språkets långa, vindlande och spännande historia, allt från de första människornas grymtanden till våra dagars högteknologiska uttryck. Jörgen Birch-Jensen berättar om svenskans yttersta ursprung; om utvecklingen inom den indoeuropeiska språkgruppen som så småningom ledde fram till tidig urnordiska, vilken i sin tur är grunden till den svenska vi talar och skriver idag.
Vi får veta hur ord uttalades för flera hundra år sedan och hur det har påverkat dagens stavning, när och varför vi slutade skriva med runor och vad som menas med dialekt och sociolekt. Här finns jämförelser mellan ord i olika språk och här finns många exempel på gamla texter. Vårt svenska ordförråd speglas ur olika vinklar, och bakgrund ges till importord från latin, grekiska, tyska, franska och engelska. För faktum är att vårt språk innehåller betydligt färre arvord än ord som har importerats under olika tidsperioder.
Håller svenskan på att ätas upp av andra språk? Nej, enligt Jörgen Birch-Jensen. Ett språk förändras ständigt, men vi behåller bara de ord vi faktiskt behöver. Men en sak är säker om historiens vändningar varit annorlunda hade vi talat på ett annat vis.
Från rista till chatta är en intressant och rolig bok om svenska språkets utveckling. Den kräver inga speciella förkunskaper, utan vänder sig till alla som är roade av och nyfikna på varför vi pratar som vi gör. I slutet av boken finns en utförlig litteraturlista för den som blivit sugen på att veta mer. En kortfattad grammatisk ordlista finns också som hjälp för den som inte känner igen de vanligaste begreppen. En motsvarande bok finns idag inte på marknaden. De böcker om språkhistoria som funnits hittills är kurslitteratur som vänder sig till språkstuderande, och därför kräver helt andra förkunskaper av läsarna.