Den tysk-engelska författarinnan Rachel Seiffert har skrivit en oerhört stark skildring av tre generationer tyskars erfarenheter av andra världskriget. Det centrala är skuldfrågan, berättad ur ett tyskt perspektiv.
Mörkrum består av tre sammanlänkade berättelser. Den första handlar om Helmut, en ung patriotisk pojke som på grund av en missbildad arm inte kan ta värvning, utan blir fotograf istället. Han fotograferar sin älskade hemstad Berlin under det tyska Rikets sista skälvande dagar och upplever den bästa tiden i sitt liv.
Den andra berättelsen är ett slags Barnen från Frostmofjället i efterkrigstyskland. Tolvåriga Lore får ta hand om sina yngre syskon när deras nazistiska föräldrar tas till fånga av de allierade. De tar sig till fots genom ett krigshärjat Tyskland efter kapitulationen för att söka upp sin farmor i Hamburg.
Den sista berättelsen tar ett kliv framåt i tiden och utspelar sig i ett samtida Tyskland. Michael, som är lärare, är besatt av idén att ta reda på varför hans morfar, togs tillfånga av ryssarna. Var han delaktig i Waffen-SS massaker i Vitryssland? Kan man älska någon som har mördat judar? På detta sätt formar sig dessa tre berättelserna till en enda, som handlar om skuldfrågan sedd ur ett tyskt perspektiv. En sårig och svårhanterlig skuld som fortplantar sig genom generationerna