Historien om Hakoah Wien
Den judiska klubben Hakoah Wien hade ett av mellankrigstidens bästa fotbollslag med supportrar över hela världen. Sedan kom nazisterna. Några av spelarna hamnade i Sverige och blev tränare i Allsvenskan.
I marginalen till de stora händelserna i världshistorien finns märkliga, bortglömda berättelser. Som den om den österrikiska idrottsklubben Hakoah, som under 1920-talet hade ett av Europas bästa fotbollslag. De vann österrikiska ligan, gjorde flera framgångsrika utlandsturnéer och drog till sig duktiga spelare från hela Centraleuropa. En stolthet för judar över hela världen, för Hakoah (som betyder kraft på hebreiska) var en uttalat judisk förening.
Allt fick ett abrupt slut när nazisterna marscherade in i Österrike. Klubben slogs i spillror och många av medlemmarna mördades, men några lyckades överleva Förintelsen genom att spela matcher som nazisterna anordnade i propagandasyfte.
Efter kriget kunde klubbandan föras vidare, inte minst av några av de gamla storspelare som blev tränare runt om i världen och spred läran om den snabba, tekniska passningsfotbollen som Hakoah var kända för.
Flera Hakoahstjärnor och andra med anknytning till den judiska fotbollen i Centraleuropa hamnade i Sverige och hjälpte lag som Malmö FF och IFK Norrköping att bli svenska mästare.
Utifrån ett tidigare delvis okänt material berättar Gunnar Persson, journalist och fotbollsexpert, om de många fascinerande och gripande livsöden som kretsar kring Hakoah, en historia där fotboll, identitet och politik vävs ihop till en annorlunda bild av nittonhundratalets dramatiska historia.
Gunnar Persson, f. 1960, är Sveriges mest kunnige fotbollsskribent, i många år redaktör för Årets Fotboll och författare till flera böcker, bl.a. om svenska fotbollsproffs samt om Hammarby IF och IFK Norrköping, inför klubbarnas 100-årsjubileer.
Omslag Johan Petterson