Går det att bringa ordning i alla organisationer? Och är det över huvud taget önskvärt? Eller finns det kanske både ordning och oordning i framgångsrika organisationer? Vad innebär i så fall detta för dem som vill leda och utveckla organisationer?
Denna grundläggande lärobok i organisationsteori behandlar traditionella frågor om mål, strategi, struktur, kultur, HRM, grupper och ledarskap. Samtidigt bejakas att allt organiserande har en ekonomisk sida, att verksamhetsstyrning är centralt i många organisationer, att marknadsföring och organisering/ledning allt mer flyter in i vartannat samt att entreprenörskap numera är en fråga för alla organisationer. Förändringsarbete behandlas utförligt, liksom symbolisk ledning. Boken bygger på såväl klassisk som modern forskning, med många svenska exempel.
Särskilt användbar är boken för den som kommer att arbeta som chef, projektledare, samordnare eller liknande - men också för blivande konsulter, entreprenörer och andra utvecklare. Detta är en bok för den som inte bara vill förstå organisering och ledning, utan också vill åstadkomma något med denna kunskap. Stor vikt läggs vid att göra teorierna praktiskt tillämpliga. Samtidigt finns en kritiskt ifrågasättande hållning, vars syfte är att öppna upp för nya insikter och inspirera till alternativa lösningar.
Organisering och ledning följer en tydlig tematisk struktur och lämpar sig mycket väl som lärobok på grundläggande nivå inom högskola, universitet och ledarskapsutbildningar. I appendix får studenten förslag på forskningsfrågor samt metoder till examensarbeten inom området organisering och ledning.