ISBN: 9789127043558
Utgiven: 1995-04-27
Format: Inbunden
Språk: Svenska
Genre: Historia och arkeologi
Sedan Skåne tillsammans med Blekinge, Halland, Bornholm, Bohuslän och Trondheims län 1658 införlivats med det svenska riket började en intensiv försvenskningskampanj. I Skåne blev det djupa motsättningar mellan de uppsvenska myndigheterna och de skånska bönderna, som opponerade sig mot alla skatter och nya pålagor. En av motståndsledarna var "Göingehövdingen" Svend Poulsen som tillsammans med snapphanarna härjade på den skånska landsbygden i decennier och orsakade bondebefolkningen ett enormt lidande.
Det var inte lätt att styra de envisa skåningarna. I ett läge tröttnade generalguvenören i Skåne på att försvenskningen gick så långsamt. Han lade fram ett förslag för att påskynda det hela: Svenska adelsmän skulle ta över de skånska godsen, uppsvenska präster skulle flyttas till Skåne och skånska präster uppåt landet. Bönderna skulle helt enkelt tvingas att flytta till de baltiska länderna!
Alf Åberg berättar levande och insiktsfullt om hur 1600-talets bondesamhälle fungerade vad gäller skatteindrivning, lag och rätt, rättsskipning och kyrkans roll i det hela. Ett av den nya regimens dekret att man skulle ta emot ryttare i gårdarna drabbade bönderna hårt. Ryttarna skulle ha kost och logi och rätt att bruka delar av gården. Det resulterade i att otaliga bönder ruinerades och fick lämna sina gårdar.