Litteratur, myter och symboler

ISBN: 9789127084674

Utgiven: 2003-02-11

Format: Inbunden

Språk: Svenska

Genre: Psykologi

 
"Det stora verket är som en dröm, vilken trots all tydlighet inte tolkar sig själv och som aldrig är entydig. Ingen dröm säger någonsin: 'Du skall' eller 'Detta är sanningen'. Den visar upp en bild, så som naturen låter en planta växa upp ur jorden, och det överlåts åt oss att dra slutsatserna därav."

På detta sätt sammanfattar C G Jung sin syn på konstverket. I sin analys skiljer han sig avsevärt från Freud, som sökte förklara konsten utifrån konstnärens psykologi. I stället lyfter Jung fram konstverkets omedvetna källa och symboliska nivå. För sådana helande och medvetandevidgande symboliska uttryck är den skapande människan blott ett instrument.

C G Jung skrev relativt lite om skönlitteratur, men de tankar om litteraturen och konstverken som här presenteras inspirerar än i dag många litteraturteoretiker och författare. Vi får också nöjet att följa Jungs personliga kamp med James Joyces banbrytande roman Odysseus. En läsning som pendlar mellan hopp och förtvivlan, som går från fördömande och avvisande till et slutligt erkännande av verkets storhet.

Jung diskuterar också mandalan, vilken han ansåg vara den mest universella symbolen av alla för helhet, läkande och ordning. Han undersöker även en ny skepnad för mandalans symboliska väsen i en längre text om UFO:n. En modern myt kallar han fenomenet och spårar dess psykologiskt och symboliskt bärande kärna till mötet med det okända inom oss själva.

Denna den nionde volymen i serien Valda skrifter av C G Jung ger en konkret inblick i hur Jung betraktar och behandlar symboler inom olika områden. Texterna är skrivna under en period från 1922 till 1958 och omfattare såväl det universella som det mest unika uttrycket för människans idévärld och skaparkraft.

Översättning Dorothee Sporrong


C G Jung Den schweiziske psykiatern Carl Gustav Jung (1875–1961) samarbetade i flera år med Sigmund Freud men grundade sedan den analytiska psykologin, som på väsentliga punkter skiljer sig från Freuds psykoanalys och som fått många efterföljare.