Mödrar emellan

ISBN: 9789127092723

Utgiven: 2002-09-11

Format: Inbunden

Språk: Svenska

Genre: Utländska berättare

 
"Min son dödade er dotter." Så inleder den sydafrikanska författaren Sindiwe Magona sin berättelse där hon försöker utforska vad som gör att vissa barn växer upp och blir mördare, en berättelse som baseras på en verklig händelse i Sydafrika. I augusti 1993 mördades den unga amerikanska studentskan Amy Elisabeth Biehl i Guguletu, en av Kapstadens många svarta kåkstäder. Den idealistiska Amy Elisabeth, som hade rest till Sydafrika för att som frivillig hjälpa till i de fria demokratiska valen, dödades dagen före sin hemresa av ett pojkgäng. De dödande slagen utdelades av den unge Mxolosi. Sindiwe Magona föreställer sig hur mördarens egen mor skulle ha skildrat denna händelse i brev till den mördade flickans mor.

Modern, Mandisa, berättar först om sin egen barndom och hur de svarta vid 60-talets slut drabbades av tvångsförflyttningar. De svartas komplicerade familje- och vänskapsstrukturer slogs sönder. På den nya platsen, Guguletu, tvingas de in i det vita samhällets värderingar. De grova cementhusen tycktes kräva de vitas alla attribut i form av möbler och prylar och kvinnorna tvingades ta arbete långt hemifrån för att tjäna ihop pengar till de nya behoven.

Mandisa blir tidigt gravid och får ensam ta hand om sonen Mxlosi. Gradvis förlorar hon kontrollen över sonen som i stället skaffar sig hemortskänsla i de gäng som drar runt i Guguletu på jakt efter någon att utmana, arga unga krigare, vilsna utanför stammens uråldriga rättskodex. Så när mordet på Elisabeth Biehl till slut sker är skuldfrågan otydlig. Men en livstid av förtryck kan inte ställas inför rätta, och till slut är det Mandisas son som får bära skulden.

Översättning Ulla Danielsson


Sindiwe Magona är född i Sydafrika 1943. Som ung ensamstående mor försörjde hon sig och sina tre barn genom att sälja grillade fårhuvuden. Via korrespondensstudier tog hon sig sedan till Columbiauniversitetet i USA där hon tog en masterexamen. Hon arbetar numera på FN:s filmarkiv och har givit ut fem böcker.