Vad innebär det att vara en god medborgare? Med den tidlösa frågan om vad som gör ett samhälle möjligt som relief och med utgångspunkt i Aristoteles etik och vänskapsfilosofi – formulerad i brytpunkten mellan privat och offentligt i politiken – presenteras i
Medborgardygd ett möjligt svar. En god medborgare är en dygdig medborgare och en dygdig medborgare är klok, modig, måttfull och rättrådig. En god medborgare är därtill en aktivt handlande och resonerande medborgare i behov av platser för samtal och social interaktion. I kraft av sin närhet och täthet har staden genom historien alstrat sådana miljöer – staden har bildat skola i medborgerliga dygder.
Men staden har inte enbart varit ett uttryck för medborgerlig harmoni. Staden har genom historien också varit en arena för motsättningar och konflikter och har i sin rumsliga gestalt bildat ett uttryck för makt, dominans och kontroll. I spänningsfältet mellan dessa ytterligheter – mellan staden som medborgerlig offentlighet och staden som auktoritär kontroll – berättar författaren en levande historia om den europeiska staden med skilda nedslag i både tid och rum.
Björn Badersten är verksam som forskare och lärare vid Statsvetenskapliga institutionen, Lunds universitet. Han har publicerat ett flertal artiklar, antologibidrag och essäer om omvandlingsprocesserna i Öst- och Centraleuropa, om rysk ekonomi och om etik i ekonomisk och politisk teori.
Medborgardygd är hans doktorsavhandling.