Kunskap i socialt arbete : om villkor, processer och användning

Redaktör: Lennart Nygren

Redaktör: Björn Blom

Redaktör: Stefan Moren

ISBN: 9789127108004

Utgiven: 2006-09-18

Format: Inbunden

Språk: Svenska

Genre: Samhälle, politik och debatt

 

Vad är kunskap? Hur bildas kunskap? Hur används kunskap?

Frågorna kring vad som är ett kunskapsbaserat socialt arbete har i dag hamnat i brännpunkten. Det gäller inte enbart i Sverige, i och med Socialstyrelsens satsning på nationell kunskapsutveckling i socialt arbete, utan resonemangen speglar även en internationell diskussion. Vilken typ av kunskap bör eftersträvas i socialt arbete? Hur kopplas teorier till praktiken och tvärtom och på vilket sätt befruktar dessa olika positioner varandra?

I denna antologi vill författarna få läsaren att reflektera över olika typer av kunskap: den akademiska, den som produceras i det direkta klientarbetet och den som skapas i forskningsmiljöer ute på verksamhetsfältet. Hur ser kunskapsbildningen ut i dag, och hur kan den utvecklas eller förändras framöver?

Den yrkesverksamma socialarbetaren är medskapande i kunskapsutvecklingen - praktiken är kunskapsskapande. I boken presenteras också olika exempel på kunskapsanvändning i det vardagliga sociala arbetet, och här problematiseras också varför viss kunskap inte används trots att positiva utvärderingar kring exempelvis arbetsmetoder finns att tillgå. En tanke med boken är att inspirera läsaren till funderingar kring sin egen utveckling vad gäller att ta till sig och även skapa ny kunskap.

Boken är avsedd som kursbok för socionomprogrammet och för övriga studerande inom socialt arbete. Den riktar sig också till yrkesverksamma inom t ex socialtjänst, social omsorg och hälso- och sjukvård.