Skräck och avsky i Euroland

Formgivare: Conny Lindström

ISBN: 9789127136250

Utgiven: 2013-02-03

Format: Inbunden

Språk: Svenska

Genre: Samhälle, politik och debatt

 

Under den heta sommaren 2012 reser Emanuel Sidea genom ett Sydeuropa i brand. I Aten, Rom, Madrid och Lissabon träffar han människor som ger sin bild av den pågående krisen och de åtgärder som nu tas till för att stävja den.


Eurosamarbetet skulle lyfta de fattiga länderna i södra Europa till samma nivå som den rika kärnan, de länder kring vilka EU-samarbetet ursprungligen tog sin form: Tyskland och Frankrike. EMU och euron fungerade till en början, länderna tycktes förbättra sina ekonomier. Européer i länderna kring Medelhavet upplevde en för¬bättrad levnadsstandard. Samtidigt spekulerade man i fastigheter och med orealiserade förmögenhetsökningar togs nya lån för köp av kapitalvaror, och lönerna ökade kraftigt. När ländernas finansiella problem inte längre kunde rullas framåt uppdagades stora budgetunderskott, förlorad konkurrenskraft och stora statsskulder. Vad betyder det när européer som blev lovade välgång och rikedom kastas tillbaka i fattigdom? Hur tänker dessa européer kring framtiden, politiken och den ekonomiska utvecklingen?

Emanuel Sidea är reporter på affärstidningen Veckans Affärer. Detta är hans första bok.



I eurokrisens kölvatten kommer nu en strid ström av böcker som skildrar de människor som drabbats hårdast. Journalisten Emanuel Sidea är en av dem som lyckas bäst. Skräck och avsky i euroland är en skickligt genomförd reportagebok ... Sideas styrka är att han kommer människor nära, samtidigt som han inte skriver läsaren på näsan politiskt - vilket är mer än man kan säga om de flesta andra eurokrisförfattare. Dessutom blickar han bakåt och ger oss historiska förklaringar till att länderna utvecklats som de gjort.
Therese Larsson, Svenska Dagbladet


Med Skräck och avsky i Euroland gör Sidea krisen och världen något mer begriplig.
Ola Wihlke, Skånska Dagbladet

Med Skräck och avsky i Euroland gör Sidea krisen och världen något mer begriplig.

Ola Wihlke, Skånska Dagbladet