Formgivare: Niklas Lindblad
ISBN: 9789127148116
Utgiven: 2016-01-16
Format: Ebok (EPUB)
Språk: Svenska
Genre: Historia och arkeologi
"Att lära sig leva med sina minnen innebär inte att glömma. Tvärtom, det som hände under Förintelsen måste ständigt hållas levande. Bara genom kunskap kan vi hoppas att sådant aldrig händer igen."
Livets pendel är en personlig minnesbok där Hédi Fried ger inblick i sina insikter om ondskans, lyckans och minnets kännetecken. I denna väv av minnesbilder, där nu och då skickligt flätas om varandra, följer vi med från det traditionella livet i staden Sighet i dåvarande Ungern, via erfarenheterna under det tyska förintelsemaskineriet och vidare till ett nytt liv i fred och frihet.
Boken innehåller också en efterfrågad lärarhandledning som hjälper dagens lärare att tala även med unga elever om Förintelsen och dess mekanismer. På så vis kan boken bidra till de lärdomar som måste göras av varje ny generation för att sanningen inte ska falla i glömska.
Hédi Fried (1924-2022) var författare och psykolog. Hon var djupt engagerad i att arbeta för demokratiska värderingar och mot rasism, och utgick i det arbetet från sina egna erfarenheter från Förintelsen. Hédi Fried föddes i staden Sighet i dåvarande Ungern. Efter att ha suttit i koncentrations- och förintelselägret i Auschwitz och koncentrationslägret i Bergen-Belsen kom hon till Sverige med Röda korsets bussar år 1945.
I "Frågor jag fått om Förintelsen" (2016) besvarar hon ett urval av de frågor hon fått under skolbesök. I högläsningsboken "Historien om Bodri" (2019) vänder hon sig till de yngre barnen. Boken var ett samarbete med illustratören Stina Wirsén. Även i böckerna "Skärvor av ett liv" (1992), "Livet tillbaka" (1995), "Ett tredje liv" (2000) och "Livets pendel" (2003) utgår Hédi Fried från sina egna erfarenheter från Förintelsen. I dag lever hennes och andra överlevares vittnesmål vidare.