De fördrivna

Uppläsare: Odile Nunes

ISBN: 9789127148901

Utgiven: 2016-03-26

Format: Ljudbok (mp3)

Språk: Svenska

Genre: Svenska berättare

 

Ett svenskt par ur den transglobala medelklassen, hon läkare, han konstnär, har lämnat Stockholm för en drömtillvaro på Sicilien. Filip har egen ateljé intill det stora stenhuset, Miriam är föräldraledig. Landskapet är bedövande vackert, tomaterna smakrika, ostördheten total. Ändå är läget spänt. Miriam som är rastlös och rädd för att något ska hända dottern har börjat dricka gin. Filip börjar slå igenom internationellt med sin konst och störs av allt som hindrar honom från att arbeta.
När Filips barndomsvän Ashkan och hans flickvän Erika kommer på besök ifrågasätts parets invanda mönster. Ashkan är journalist och vill besöka Lampedusa för att skriva om de människor som drunknar i Medelhavet på sin färd mot Europa. I den stillastående hettan väcks frågan om hur isolerat man kan tillåta sig att leva och i sprickorna som uppstår börjar romanens personer finna olika sätt att närma sig världen.
Negar Naseh skriver lika koncentrerat som i den hyllade debuten "Under all denna vinter" i detta psykologiska drama rätt ur vår europeiska samtid.


Negar Naseh debuterade som författare 2013 med "Under all denna vinter", en roman om ett mor-dotter-förhållande som också innehåller en arbetsdagbok från en skriv process. Boken kritiker hyllades och nominerades till Borås Tidnings debutantpris 2014. Nu finns den också i pocket. Negar Naseh bor i Stockholm där hon arbetar som läkare.




”Konflikten mellan livsstil och liv, mellan att dra sig undan världen och att konfronteras med den, gestaltas med skärpa i Negar Nasehs andra roman. Hon vågar hålla i tristess, torka och stumhet hela vägen till en berättelse som bränner till. 'De fördrivna' blir till ett varsel om tiden, i tiden.”
– Malin Ullgren, Dagens Nyheter



”spännande, och så elegant skriven! /…/ Själv känner jag mig mer träffad än vad jag vill erkänna. Värst är skildringen av Miriams uppvaknande, där den naiva välviljan bestraffas blodigt och brutalt.”
– Ulrika Knutson, Göteborgs-Posten



”ett ödesdrama … om individens ansvar att åtminstone ibland koppla upp sig mot världens blodomlopp /…/ de oroliga tiderna tar fram det bästa och sämsta i människor. Negar Nasehs språk, genomskinligt som en kameralins och samtidigt smekande som en vind i det varma landskapet, fångar dessa processer både svävande och fruktansvärt konkret. /…/ [De fördrivna] är bedrägligt enkel, men utan tvekan del av ett stort författarskap.”
– Amanda Setterwall Klingert, Upsala Nya Tidning



”förhåller sig lika troget ångesten som Stig Dagerman gjorde. Gillar du Dagerman har du mycket att hämta hos Negar Naseh, som framträder som en författare med nästan obegränsad potential.”
– Björn Kohlström, Jönköpings-Posten



”MMMM. Stämningsmästaren Negar Naseh - ni minns väl debuten ’Under all denna vinter?’ - komponerar nya boken med motsatspar som grundackord. Hetta spelar mot kyla, passivitet mot engagemang, sömn mot vakenhet i detta hypnotiserande relationsdrama”
– Jenny Lindh, M Magasin



”[Negar Naseh] är mästerlig när det kommer till att skildra det stillsamma dramat med vardagsnära gnagande och obehag, som sedan successivt närmar sig en upplösning som doftar av vansinne och tragedi.”
– Therese Eriksson, Västerbottens-Kuriren



”Man kan förledas att tro att titeln ’De fördrivna’ syftar på flyktingarna. Men den kan också peka mot paret själva. Inte bara i isolerad exil i sin wannaberomantiska bubbla, utan också i regredierad exil från sin egen levande sårbarhet, från allt som är riskabelt i kärleken mellan vuxna. Europa håller på att förvandlas i grunden. Vad Negar Nasehs bok säger är egentligen detta: kärlek är politik, och vi behöver ett nytt sätt att älska.”
– Aase Berg, Dagens Nyheter



”Negar Naseh fortsätter i sin andra roman att på vacker kondenserad prosa skildra medelklassens kvävda ångestskri.”
– Elsa Westerstad, Fokus



”Den tryckta stämningen går att ta på.”
– Lisa Millqvist, Damernas Värld



”En skickligt iscensatt relationskris”
”Bäst just nu” enligt Helena Lindblad, Dagens Nyheter



”ett talande tidsdokument över vår samtid.”
– Rebecka Åhlund, Borås Tidning m.fl.



”’De fördrivna’ är en klaustrofobisk berättelse, ett slags kammarspel om en relation där syret håller på att ta slut, där tystnaden ersätter samtal /…/ [Naseh] skriver en ren och klar prosa, nära kokpunkten.”
– Tita Nordlund Hessle, Södermanlands Nyheter



”hela tiden en perfekt balans mellan det sagda och det outsagda.”
– Henrik Jansson, Hufvudstadsbladet



”Naseh sätter fingret på den 'vita melankoli' som Ashkan i boken kallar känslan. Hon gör det med finess och flyt i språket. Läsvärt och lättläst och vackert.”
– Maria Zaitzewsky Rundgren, Accent



”en karta över ett tillstånd.”
– Jenny Aschenbrenner, SR Kulturnytt



”Miriam och Filip är inte aktörer mer än några andra, men däremot blir deras positioner utkristalliserade just mot en fond som är vår tids största brott. Vems är det ansvaret, den skulden och det straffet, och går det att bära?”
– Maja Nordström, Folkbladet



”Negar Naseh tar med läsaren dit där det bränns. Hon riktar ett avslöjande strålkastarljus ända in i den krackelerande parrelationens minsta skrymslen. Tvåsamhetens tigande och kompromissande. Småbarnslivet som gör intrång på den egna integriteten.”
– Maria Lassén-Seger, Kiiltomato, Helsinki Lukukeskus – Läscentrum



”Det här är en av de mest intressanta, unga, svenska författare jag läst på ett bra tag.”
– Bloggen Enligt O



”Negar Naseh tecknar i de fördrivna ett porträtt av helt avtrubbade människor på ett sätt som får mig att känna både avsmak och att det där … det är ju jag!”
– Cecilia Bergman, dagensbok.com



”en tät sträckläsare, ett riktigt kammarspel, där Naseh visar styrka vad gäller personporträtt.”
– Lina Arvidsson, dagensbok.com