Formgivare: Moa Schulman
ISBN: 9789127156029
Utgiven: 2018-09-01
Format: Inbunden
Språk: Svenska
Genre: Svenska berättare
Elise Karlsson visar med Gränsen att hon är en av våra intressantaste uttolkare av vår samtidsanda.
Göteborgs-Posten
med distanserad skärpa och ett rejält mått svart humor dissekerar hon modernt arbetsliv.
Svenska Dagbladet
en av den svenska litteraturens mest klarsynta och intressanta samtidsskildrare.
Aftonbladet
"Jag jobbar med en bok som heter Det är antropocent på jorden. Den handlar om hur vi står inför utmaningar men också möjligheter."
Emma, som i Linjen gjorde vad som helst för att hålla sig fast när det gungade omkring henne, är kvar på samma arbetsplats. Ett öppet kontorslandskap i en glasbyggnad, kaffeautomaten, mötena, produkten som ska säljas på en marknad.
Frågan är, vad vill marknaden ha nu? Självhjälpsböckerna kommer ut enligt tidplanen, men samhället utanför kontoret förändras snabbt. Linjen som dragits mellan de på insidan och de på utsidan dras nu allt hårdare, längs med landets gränser.
Emma blir sjuk och hennes robotlika engagemang för arbetet förändras. Hon börjar intressera sig för relationer, wellness, politik och tar sig an allt det nya med samma besatthet med vilken hon tagit sig an arbetet. Hon ska bli bäst på att vara partner, bäst på att slappna av, bäst på att vara engagerad. Hon arbetar nu, liksom så många i vår tid, med sin kropp. Andningen har blivit allt för henne. Men vad betyder det? "Vi fyller havet med döda. Vi fyller havet med avfall. Vi förlorar känslan för vad som är vad." Något står inte rätt till. Kan något som liknar verklig insikt trots allt vara på väg att växa fram inom henne?
Elise Karlsson är tillbaka med en roman som tar vid där Linjen (2014) slutade, och som med samma lakoniska humor undersöker vår tids konfliktlinjer och neuroser. Mellan de två böckerna kom Klass (2017), som liksom Linjen hyllades för sin stilistiska och analytiska skärpa. Elise Karlsson (f. 1981) är författare, litteraturkritiker och redaktör.
Elise Karlsson är rasande bra på att avlyssna samtiden, roligt och desperat. /…/ Här finns tonfall från Kafka, Kierkegaard och Kristina Lugn, men också ekon från Göran Palms 1960-tal och ”Själens furir”, där storögd naivitet blandades med absurd konsumtionskritik.
Expressen
Den självklara julklappen till medarbetaren från arbetsgivaren som vågar tänka vitt och brett
Folkbladet Västerbotten