Svarta Saint-Barthélemy : människoöden i en svensk koloni 1785-1847

ISBN: 9789127174740

Utgiven: 2022-01-14

Format: Inbunden

Språk: Svenska

Genre: Historia och arkeologi

 

"Att säga att Fredrik Thomassons bok, som strikt fokuserar på slavarnas egna öden under svensk regim, fyller en lucka är följaktligen en underdrift. Inte ens specialister på ämnet - och dit räknar jag mig själv - har tidigare känt till de människoöden han presenterar."
Dick Harrison, Svenska Dagbladet

”I Fredrik Thomassons bok ges en annan, mindre smickrande bild av Sverige som kolonialmakt - en mer sanningsenlig redogörelse som borde ha en given plats i den svenska historieskrivningen.”
Göteborgs-Posten

"Författaren har utfört en mycket betydelsefull forskningsinsats där han på ett utmärkt sätt belyser ett område som inte tidigare varit känt. ... Denna lättillgängliga bok vänder sig till breda grupper av samhälls- och historieintresserade." Betyg 5 = Briljant.
Christer Olsson, Bibliotekstjänst

"Utan överdrift kan man nog konstatera att Thomassons bok är det viktigaste som hittills har skrivits om den svenska kolonin. Därtill på ett fängslande, tankeväckande och läsvärt sätt."
Niclas Sennerteg, Borås Tidning

"Med sitt rätts- och socialhistoriska perspektiv ger således Fredrik Thomassons bok en unik inblick i det svenska slavlivet. Han vänder sig dessutom till en bred publik. ... Det här är en omskakande bok som förtjänar många läsare eftersom den tar upp en sida av svensk historia som inte berättas så ofta, om hur också Sverige agerade hårdför kolonialmakt och var involverad i den transatlantiska slavhandeln."
Bo Eriksson, Dagens Nyheter

Sverige blev en slavnation när den karibiska ön S:t Barthélemy togs i besittning 1785. Slavar och så kallade fria svarta var i majoritet ända till det svenska slaveriet avskaffades 1847.

Svarta S:t Barthélemy skildrar för första gången denna svarta befolknings hårda levnadsvillkor. Här möter vi bland andra tonårsflickan Marie Catherine och tvätterskan Suzannah, vilka nästan misshandlades till döds av sina ägare. Vi träffar den bråkiga svarta adelsdottern Ulrica Montgomery, frisören Jean-Pierre som piskades för att ha försvarat sig mot en vit man, Daly som hoppades vinna friheten med hjälp av magiska dekokter, Sophie som försökte att fly ön i manskläder, pojken Richard som torterades på slavskeppet Stockholm, och många andra.

Mitt i slaveriets och slavhandelns grymheter ges även glimtar av ett rikt socialt liv och exempel på hur svarta invånare hjälpte varandra trots risken för hårda straff. Utifrån rättegångsprotokoll och slavlagar sätts S:t Barthélemys historia i ett större sammanhang och Sveriges förflutna som kolonialmakt och slavnation konkretiseras och gestaltas genom den svarta befolkningens öden.

”Bokens styrka är de enskilda människoöden som Fredrik Thomasson förmår lyfta fram ur arkiven.” 
Vestmanlands Läns Tidning

"I Svarta S:t Barthélemy har Uppsalahistorikern Fredrik Thomasson plöjt fuktskadade och insektsgnagda rättegångsprotokoll från den ofruktbara ö som var Sveriges besittning i Västindien mellan 1784 och 1878. Det har blivit en livlig berättelse om ett antal enskilda människoöden ur den svenska rasismens blodiga historia."
Carsten Palmær, Aftonbladet