Matglädje för livskvalitet : i servicehus, ålderdomshem, sjukhem, gruppboende

Mat som lagas nära gästen blir både godare och näringsrikare. Därför är dessa 100 recept beräknade för 4, 10 och 100 personer, så att de kan användas överallt, från hemmiljö till servicehuskök.

Äldre och sjuka har svårare att få i sig den näring de behöver. De kan ha svårt att tugga och svälja. Men deras behov av näring är detsamma som för yngre och friska. Här finns praktiska tips på hur man kan ändra konsistensen eller göra maten mer energi- eller proteinrik. Rätterna har sina rötter i den svenska husmanskosten och följer årets växlingar och högtider – för variationens och mångfaldens skull.

Särskilt intressant för alla som lagar mat inom den sociala omsorgen. Boken kommer också att användas i utbildningen för kostekonomer inom högskolan och på gymnasieskolans program för omvårdnad, hotell- och restaurang och kost/hälsa.


Gun-Brith Ottosson leder kurser inom storkökssektorn.

Elisabet Rothenberg är doktor i kost för äldre och chefsdietist på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Anna-Lena Andersson är dietist och Petra Landberg är kostekonom. Båda är verksamma vid Skapa Matglädje AB (f d Jordbrukets Provkök).