Jordbruket i välfärdssamhället : 1945-2000

ISBN: 9789127352247

Utgiven: 1999-05-18

Format: Inbunden

Språk: Svenska

Genre: Jord- och skogsbruk

 
Efter andra världskriget har jordbruket förändrats drastiskt. Mer än två tredjedelar av gårdarna är nerlagda, den odlade bygden och det öppna landskapet har stöpts i nya former. Antalet sysselsatta inom jordbruket har sjunkit från 25 till 2 procent.

Här skildras det moderna jordbrukets utveckling. Vi får följa hur avkastningen drivits upp inom djurhållning och åkerbruk. Hur mekanisering och ny teknologi underlättat arbetet. Hur jordbrukspolitiken, inriktad på effektivitet och lönsamhet, stakat ut färdriktningen och hur jordbrukets organisationer vuxit sig starka.

Vi får en inblick i livet på gårdarna, mödan i vardagen, kvinnligt och manligt, solidaritet och daglig samverkan. Det handlar också om ägande och arv, gårdar och företag, och om föreställningar och ideal i den agrara världen.

Jordbruket i välfärdssamhället är det femte vandet i serien Det svenska jordbrukets historia.


Iréne A. Flygare är bonddotter från Uppland. Hon är fil dr i agrarhistoria, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, och vetenskaplig ledare vid Upplandsmuseet. Hennes forskning är inriktad mot generationsväxling och egendomsöverföring i modernt jordbruk.

Maths Isacson är bondson från Dalarna. Han är professor i ekonomisk historia vid Uppsala universitet och har i sin forskning i första hand ägnat sig åt det industriella genombrottet, förändringen av arbetslivet och försörjningsmönstren under 1900-talet samt industrisamhällets kulturarv.