Svinaktigt gott : Grisen i mat, kult och kultur

ISBN: 9789127354586

Utgiven: 2003-10-09

Format: Inbunden

Språk: Svenska

Genre: Mat och dryck

 
Om det finns ett svenskt kulturdjur, så är det gris. Här berättas om grisen på ett helt nytt sätt – ett djur som har huvudrollen inte bara i vår matkultur, utan i vår kultur över huvud taget. Och här presenteras ett 80-tal av Svenska Kocklandslagets recept på nya rätter av gris. Förrätter, huvudrätter, efterrätter – marsipangrisar och polkagrisar inte att förglömma!

De flesta av oss äter griskött nästan varje dag. På julen är det skinka, på sommaren en karrébit på grillen. På fredagkvällen wokad fläskfilé. Men med vilken slentrian svänger vi inte ihop en middag på griskött! Det finns oändligt många sätt att tillaga gris på. Byt ut falukorven mot en spännande egentillverkad korv på vitlöksmarinerad fläskfilé med kryddstark citrushabanero gjord på gris!

Vi äter grisen, men vi tycker också rätt illa om den, den gamla svinpälsen och lortgrisen. Grisen skrämmer oss lite, eftersom den är lik människan. Den är pigg och nyfiken, ett flockdjur som gärna vill ha vänner omkring sig, som kan bli deprimerad, stressad och dö av hjärtinfarkt. Precis som vi.

Varvat med recepten berättar Ingmarie Froman om grissamlarnas rara grisar och den fruktansvärda grisen som utnyttjats i förföljelsen av judar, om folkilskna skogssvin i 1800-talets Norrland och välmående grisar i Skåne idag, om grisslaktens supritual från stickesupen till sängfösaren och den moderna jakten på en fulländad Pork Martini. Här skildras utvecklingen från den tid när Lök-Andersson sålde kultingar som kom i kartonger med Uppsalatåget till dagens EU-reglerade djurhållning. Och om all världens skinkor, från Tvärnöskinka till kinesisk Jinhua över italiensk Parmaskinka och amerikansk Virginia Ham.


Svenska Kocklandslaget, här representerat av Gert Klötzke, lagledare, som driver Gripsholms Värdshus & Hotell och är professor i gastronomi vid Umeå Universitet, Krister Dahl, lagkapten, som driver Restaurang Herr Dahls i Göteborg, Magnus Ek, som driver Oaxen Skärgårdskrog, Ted Johansson, konditor på Operakällaren i Stockholm och Magnus Lindström, som driver Swedish Taste AB i Göteborg.

Ingmarie Froman är journalist och författare och har tidigare gett ut flera kritikerrosade böcker, senast den hyllade Tankar om mat. Hon har bott i många år i Belgien och Frankrike – varifrån vi hört hennes kunniga radioreportage – och också skrivit böcker om de städer hon bott i, som Paris och Bryssel. Här skriver hon om grisen i kult och kultur.