Fotograf: Gunnar Nydrén
Formgivare: Heidi Sundström
ISBN: 9789137127958
Utgiven: 2005-10-05
Format: Inbunden
Språk: Svenska
Genre: Mat och dryck
I länderna kring Medelhavet och i Mellanöstern finns en levande tradition att använda nötter och mandlar i maten. Trots att det i Sverige finns en del vilda hasselnötter är det sällan någon som tar hand om dem. Vi köper hem en påse till jul, sitter där och knäcker tills påsen är slut. I januari beklagar vi oss över att hur vi än dammsuger så hittar vi granbarr och nötskal överallt. Det är lite orättvist mot hasselnöten och alla de andra goda nötterna och mandlarna. Det känns som om vi skulle behöva återerövra våra ursprungligaste livsmedel. Och bli som de pigga ekorrarna som skuttar runt friska som nötkärnor. Vi är många som skulle må bättre av enklare kost, men den behöver inte vara mindre god för det. Nötter och mandlar kommer utmärkt till sin rätt i olika krämer och röror som tillbehör i stället för feta såser. Deras knaprighet kan höja intresset för en i sig välsmakande rätt men som kanske har lite för trist konsistens och för tamt tuggmotstånd. För vegetarianer och veganer är nötter av alla de slag en viktig källa till näringsämnen som är väsentliga. Använd hackade eller malda nötter till all mat som ska paneras; byt helt enkelt ut skorpmjöl och mjöl. Pistagenötter ger extra vacker färg i en panad eller i ett gratängtäcke. Rostade nötter och mandlar sätter pricken över I:et i en sallad eller i vilken maträtt som helst. För att inte tala om att de kan bli ett lätt och gott mellanmål eller tilltugg till drinken. I denna samling recept ingår inte bara vanliga hasselnötter och sötmandlar utan här finns också mer exotiska sorter som exempelvis cashewnötter, macadamianötter, pecannötter och pistaschnötter. Ur den rikhaltiga menyn, som omfattar mer än 100 spännande recept på förrätter, sallader, soppor, fisk-, fågel- och kötträtter, grönsaksrätter, såser, efterrätter och bröd, kan några aptitretande exempel ges: zucchiniband med mandelspån och ost; pasta med macadamianötter; pilgrimsmusslor med endiver, grapefrukt och valnötter; kycklinggryta med cashewnötter och oliver; lammjärpar med pinjenötter; risotto med svamp och valnötter; gorgonzola i pecannötshack; hasselnötsstrutar; crêpes med hasselnötter och choklad; scones med pecannötter och ost; valnötstårta samt pistaschmuffins. Förutom recept på många läckra rätter finns fakta och kuriosa om de olika nötsorterna. Och Nötter är rikt och vackert illustrerad med inbjudande bilder av Gunnar Nydrén.
Maria Fredin Skoog är frilansjournalist och skriver gärna om mat och resor. Hon undervisar också både unga och äldre i matlagning, hemkunskap och näringslära. Hon har sedan barnsben varit intresserad av matlagning och har lärt sig av såväl sin farmor som sin mamma. Våren 2005 utkom på Forum boken Stenåldersmat för moderna människor som rönt stor uppmärksamhet och fått ett rikt gensvar.