De allra flesta brottsutredningar om sexuella övergrepp mot barn läggs ned. Det går inte att bedöma om något övergrepp har skett. Eller också går det inte att bevisa vad som skett och hur...
I brottmålsprocessen torde sexuella övergrepp mot barn vara den svåraste måltypen av alla. Det är därför på sin plats att dessa problematiska ärenden blir föremål för en antologi i serien Bevis. Den som därvid förväntar sig en handbok i praktisk bevisprövning och ett fungerande hjälpmedel för att åstadkomma en säkrare bedömning av sexuella övergrepp mot barn riskerar dock att bli besviken. Antologin, som tillkommit i ett tvärvetenskapligt samarbete mellan juridik och barnpsykiatri, gör endast anspråk på att utgöra ett underlag för fortsatt forskning, diskussion och utveckling.
Här beskrivs kortfattat de rättsliga grunderna för prövningen av misstänkta sexuella övergrepp mot barn samt forskning om hur dessa ärenden utreds idag, hos polisen och i domstolarna. Framför allt diskuteras de sakkunnigas roll i denna process. Ett bärande inslag i antologin utgörs nämligen av en svensk version av Clara Hellner Gumperts uppmärksammade doktorsavhandling om de psykologiskt sakkunniga och rätten.