ISBN: 9789140651730
Utgiven: 2009-06-18
Format: Häftad
Språk: Svenska
Genre:
Under de senaste trettio åren har valfrihet och självbestämmande varit ledord för den svenska välfärdspolitiken. Att individen själv ska ha rätt att bestämma över sin vardag har inneburit att man inom funktionshinderpolitiken alltmer har kommit att betona den enskildes möjlighet att påverka villkoren för stöd och hjälpinsatser.
Människor med utvecklingsstörning är i dag mer integrerade i samhället. Men vad händer när funktionshindrade inte vill se sig som klienter utan framhåller andra värden och livsprojekt?
Författarna har mångårig erfarenhet av verksamhetsnära arbete med personer med utvecklingsstörning. Deras forskning inriktas på undersökningsdeltagarnas egna upplevelser och erfarenheter. I den här boken sätts dessa erfarenheter in i en större samhällelig och välfärdspolitisk kontext.
Boken kretsar kring följande tre teman; risker och möjligheter för den nya särskolegenerationen, alternativa verksamhetsformer i arbetsliv och civilsamhälle samt identitet och tillhörighet hos personer med utvecklingsstörning. Dessa teman knyts till det sociala arbetets praktik och de framtida utmaningar som praktiken, forskningen och yrkesverksamma står inför.
Jens Ineland är lektor i socialt arbete, Umeå universitet.
Lennart Sauer är lektor i socialt arbete, Umeå universitet.
Martin Molin är lektor i socialt arbete vid Högskolan Väst.