Social omsorg är en viktig del av det svenska välfärdssamhället De senaste åren har alltfler forskare från olika discipliner, med olika kunskapsintressen och traditioner, engagerat sig i forskning om social omsorg. I denna bok kopplas social omsorg och socialpedagogik samman kunskaps- och yrkesmässigt. Boken bidrar till att tydliggöra detta kunskapsområde och begreppen social omsorg och socialpedagogik.
Författarna till denna antologi är verksamma som forskare och lärare vid institutionerna för social omsorg i Göteborg, Karlstad och Vänersborg. Samtliga är medlemmar i Västsvenska arbetsgruppen för utveckling av kunskapsområdet social omsorg. Innehållet i boken avspeglar detta samarbete. De olika teoretiska perspektiven har många beröringspunkter, då de huvudsakligen utgår från närbesläktade socialfilosofiska perspektiv. Begrepp som belyses och sätts in i olika praktiska sammanhang är t.ex livsvärld, vardagsliv, omsorgsarena, kommunikativ handling, dialogiskt förhållningssätt, det mellanmänskliga, omsorgskvalitet och tjänst. Den kunskap som träder fram präglas av ett humanistiskt tänkande som förenas med social kunskap och praktisk verksamhet inom social omsorg och socialpedagogik.
Boken vänder sig i första hand till högskolestuderande på grund- och påbyggnadsutbildningar vid institutioner för social omsorg samt till studerande vid andra högskoleutbildningar inom närliggande kunskapsområden. Boken är också riktad till forskare och forskarstuderande inom samhällsvetenskap och vårdvetenskap. Yrkesverksamma inom vård och socialsektorn kan i denna bok få nya infallsvinklar för sitt arbete.