Infektionssjukdomar är det globalt största hälsoproblemet och kunskap om mikrobiologi, immunologi och vårdhygien är allt viktigare för att behandla patienterna optimalt. Denna läroboks första del ger förståelse för hur kroppens immunförsvar arbetar för att motverka infektion. Den beskriver även mikroorganismernas struktur och de väsentliga virulensmekanismer de använder för att orsaka infektion. De bakteriearter, virus, svampar och parasiter som är relevanta för svensk sjukvård är ingående skildrade, liksom de metoder som används på laboratoriet för att diagnosticera dem.
Bokens kliniska del utgår från organ- och sjukdomsbilder. Här introduceras olika sjukdomstillstånd samt patogenesen vid dessa, provtagning och särskilda observandum vid tolkning av provsvaren. Dessutom tar boken upp sjukdomar som drabbar grupper av patienter: infektioner under graviditet och förlossning, barnsjukdomar och infektioner hos immunsupprimerade patienter. Avslutningsvis behandlas profylaktiska möjligheter, såsom vårdhygien och vaccination.
Med boken följer tillgång till bokens webbplats där bokens fullständiga text finns att tillgå, liksom sammanfattningar av de olika avsnitten, ordförklaringar, fördjupningsinformation samt fallbeskrivningar att öva sig på och befästa kunskapen med.
Boken vänder sig till studenter vid utbildningen till läkare, biomedicinare och biomedicinska analytiker, liksom till yrkesverksamma läkare och andra yrkesgrupper inom specialiteten.