ISBN: 9789144045573
Utgiven: 2005-11-07
Format: Häftad
Språk: Svenska
Genre: Medicin
Metadonkonflikten, som utspelade sig under 1970- och 1980-talen, var ett spännande, betydelsefullt och tragiskt skeende i den svenska narkotikapolitikens historia. Konflikten fick ödesdigra konsekvenser för ett stort antal narkomaner, och många människor dog i onödan till följd av att de vägrades behandling. Många av de frågor som debatterades har stor betydelse även för dagens svenska narkotikapolitik, och i boken diskuteras ett antal aktuella ämnen som alla har anknytning till metadonproblematiken. Två framträdande exempel är sprutbytesprogram och subutexbehandling.
Boken vänder sig till studenter inom vård- och omsorgsorienterade utbildningar, politiker och personer som yrkesmässigt kommer i kontakt med missbruksproblem (socialarbetare, läkare, poliser etc.), till personer med missbruksproblem och deras anhöriga samt till alla andra som är intresserade av narkomanvård eller narkotikapolitik.
”När den svenska narkomanvårdens historia ska skrivas kommer motståndet mot metadonbehandlingen framstå som ett mörkt kapitel. Trots att Europas första metadonprogram startade i Sverige och trots att programmet var välskött, ambitiöst och framgångsrikt har det dröjt nästan fyrtio år innan behandlingsmetoden definitivt har fått erkännande. I den här boken beskriver statsvetaren Björn Johnson historien om metadonet. Han har grävt djupt i arkiven, intervjuat centrala aktörer, ställt samman och analyserat ett omfattande material. Resultatet blir en spännande läsning som präglas av författarens engagemang och omfattande kunskaper. Johnson för också fram historien till nutid, tar upp dagens underhållsbehandling och knyter an till den nya biomedicinska forskningen. Genom det blir boken något mer än bara en historieskrivning. Som läsare får man dessutom en förklaring till varför historien har fått det förlopp den har och också vad vi kan lära idag av metadonstriden.” Bengt Svensson, docent i socialt arbete vid Malmö högskola.