Hälso- och sjukvården utgör en mycket stor del av svensk ekonomi och påverkar dagligen många människors liv och välbefinnande. Det är därför angeläget att de samlade resurserna används på rätt sätt och inom de områden där de gör mest nytta. Ett viktigt budskap i den här boken är att hälso- och sjukvårdens struktur och resursfördelning i huvudsak bestämts av den medicinska professionens utveckling, vilken premierat specialisering och fokusering på avgränsade vårdbehov. Den utvecklingen är i otakt med vårdbehovens utveckling mot fler sammansatta problem. En fragmenterad verksamhet hindrar också ett ökat patientinflytande. För att lösa problemen krävs nya drivkrafter som belönar samverkan mellan professioner och en tydligare patientorientering.
Boken är indelad i tre delar. De två första delarna beskriver förutsättningarna inom hälso- och sjukvårdens utbud respektive utvecklingen av vårdbehoven och efterfrågan på vård. Den tredje delen diskuterar om en utvecklad närsjukvård kan lösa samverkansproblemen och de villkor som i så fall måste vara uppfyllda.
Boken vänder sig till beslutsfattare på olika nivåer i hälso- och sjukvården och den kommunala äldreomsorgen samt till studerande och lärare vid främst olika typer av vårdutbildningar.