Kirurgi rymmer mycket dramatik, och allmänheten förknippar ofta den kirurgiska verksamheten med snabba beslut, blodstänk och smärta. I praktiken är dock den uppenbara dramatiken betydligt mindre än den som utspelar sig under ytan, och där svåra beslut måste fattas på grunder som ibland är mindre fullständiga än vad kirurgen skulle önska.
Den kirurgiska verksamhetens många etikaspekter är del av vardagen för dem som dagligen behandlar blindtarmsinflammationer, trafikolyckor och cancersjukdomar. I denna bok har sammanställts 25 fallbeskrivningar av etiska dilemman inom kirurgin, vilka sedan kommenteras av fem kirurger: tre professorer och två något yngre läkare. När fallen, som alla baserar sig på verkliga fall, skalats rena till entydiga frågeställningar ses de ur olika synvinklar av de fem kirurgerna, vilket ger en bild av spännvidden både av kirurgin och av etiken.
Det finns inga rätta och fel svar på bokens etikfrågeställningar, men den som läser och tänker efter kommer att kunna lösa medicin-etiska problem i sin egen verksamhet -– kirurgisk eller inte – på ett bättre sätt.