I den politiska retoriken har skolan under de senaste åren intagit en framträdande plats. Skolans styrning, dess roll i samhället och frågan om hur lärande och fostran ska organiseras diskuteras flitigt.
Skolan har under en tid befunnit sig i skärningspunkten mellan demokrati och marknad. De demokratiska, offentliga verksamheterna svarar inför en politiskt folkvald ledning och utgår från folket medan marknadstänkande i offentliga verksamheter är präglade av marknadskrafter och konkurrens. Hur denna förändrade verklighet påverkar skolan, dess verksamhet och retoriken kring skolan är bokens genomgående tema.
Boken handlar om skolans styrning och utveckling men är ingen traditionell skolutvecklingshandbok. Författaren vill utmana människors tänkande och bidra till att befästa några viktiga och grundläggande begrepp som kan vara gemensamma i diskussionerna om förskolans och skolans utveckling.
Boken vänder sig till alla som är intresserade av skolfrågor. Dess innehåll passar utmärkt inom lärar- och skolledarutbildning, men också för kompetensutveckling av praktiserande lärare och skolledare av olika slag. Där politikerutbildning genomförs kan boken med fördel fungera som kurslitteratur.