Vad är egentligen psykosocial arbetsmiljö? Vilka goda och onda effekter kan kopplas till organisatorisk och social arbetsmiljö? På vilka olika sätt kan man undersöka och bedöma den psykosociala arbetsmiljön och vad ska man titta efter? Vilka vägar kan man gå för att åstadkomma förbättringar och vilka hinder kan man då stöta på?
Den här boken tar ett samlat grepp om dessa frågor och gör det ur ett praktiskt perspektiv, mot bakgrund av aktuell och klassisk samhällsvetenskaplig och medicinsk forskning. Den ger tydliga exempel på hur de psykosociala arbetsmiljöbegreppen kan användas för att förstå, bedöma och tydliggöra hur arbetsmiljön bidrar till konkreta fall av stressrelaterad ohälsa.
Psykosocial arbetsmiljö är avsedd att användas vid kurser på högskolenivå, men den förutsätter inte avancerade förkunskaper. Boken vänder sig till personer som har eller utbildar sig till något yrke där man bör ha kunskap om psykosocial arbetsmiljö, till exempel psykolog, kurator, personalvetare, hälsovetare, arbetsmiljöingenjör, läkare, sjuksköterska, fysioterapeut, arbetsterapeut eller handläggare inom försäkringskassa och arbetsförmedling. Den vänder sig också till chefer och personalrepresentanter samt ytterst till varje person som vill få ett strukturerat perspektiv på psykosocial arbetsmiljö.