Samtal på fenomenologisk grund är ett grundläggande förhållningssätt och en systematiserad samtalsmetod som syftar till att bereda patienten en möjlighet att reflektera, tillsammans med sjuksköterskan, över sin livssituation, så som personen upplever den just då. Det är inte enkelt att inta en sådan hållning, trots att man skulle kunna tro att det handlar om att ”bara lyssna”. Både forskning och klinisk erfarenhet visar att det finns mycket som står i vägen för ett öppet, utforskande samtal inom vårdverksamheterna.
Samtalskonst i vården ger en introduktion till fenomenologiska principer och begrepp och visar på hur dessa kan tillämpas i en konkret samtalsmetod och ett förhållningssätt för sjuksköterskor. Teoretiska avsnitt och genomgång av den praktiska träningen ger studenten både en fördjupad förståelse för betydelsen av samtal för yrkesutövning och ett praktiskt redskap för att förbättra färdigheterna inom samtalets konst i vården.
Boken riktar sig till sjuksköterskestudenter på samtliga nivåer och även till verksamma sjuksköterskor som vill utveckla sin kommunikativa kompetens.