Vi lever i mikroorganismernas värld! Mikroorganismerna finns överallt omkring oss och uppvisar en oanad mångfald. De påverkar oss och våra liv på ett mycket djupare plan än vad vi tidigare trott, något som vi först nu kunnat ta del av genom ny metodik. Syftet med Introduktion till mikrobiologi är att ge en kort, men ändå heltäckande, modern introduktion till ämnet mikrobiologi. Boken vill förmedla mikroorganismers egenart och stora ekologiska betydelse liksom den mer välkända medicinska betydelsen. Tonvikten ligger på bakterier, men också arkéer, eukaryota mikroorganismer och virus tas upp, liksom strategier för att behandla sjukdomar som dessa orsakar. I denna tredje upplaga har nya avsnitt om mikrobiell ekologi och odlingsoberoende studier av mikroorganimser lagts in. Innehållet i övrigt har fördjupats, uppdaterats och kompletterats. Introduktion till mikrobiologi är i första hand avsedd för biologi- och farmacistudenter men kan också användas av studenter med andra utbildningsmål, t.ex. ingenjörer, lärare, läkare och sjuksköterskor. Den vänder sig även till yrkesverksamma som vill ta del av de senaste rönen. Under fliken Extramaterial finns bokens bilder i färg. Här kommer successivt ytterligare uppdateringar av innehållet samt förslag till fördjupningsläsning att läggas ut.