Ålderskategorier som barn, ungdom, vuxna och äldre har varit forskningsfält under en längre tid. Men kommunikationen mellan dessa fält har varit bristfällig, och ålder som begrepp har därför inte blivit tillräckligt problematiserat och teoretiserat. Denna bok fyller kunskapsluckan genom att introducera forskningsfältet kritiska åldersstudier – där förståelsen av ålder baseras på forskning över livsloppets hela åldersspann.
I Introduktion till kritiska åldersstudier presenteras begrepp som leder till en systematiserad problematisering av ålder. Här diskuteras också ålder som en organiserande princip, ett görande och en maktordning, och sammanflätningen mellan ålder, tid och temporalitet lyfts fram. Vidare ger författarna rika illustrationer av hur ålder görs i vardagsliv och samhällsprocesser. Med utgångspunkt i empiriska studier synliggör författarna hur förhandlingar, makt och motstånd kan ta form när det gäller ålder.
Denna antologi har sitt ursprung i den växande forskning om ålder som bedrivs inom många olika ämnen i en svensk kontext. Den riktar sig därför till en bredare målgrupp bestående av humanistiska och samhällsvetenskapliga läsare inom ett flertal discipliner. Boken kan användas som lärobok på både grundnivå och avancerad nivå inom exempelvis genusvetenskap, sociologi, etnologi, pedagogik och socialt arbete.