Klinisk psykiatri ger läsaren grundläggande teoretiska kunskaper om psykisk ohälsa och substanssyndrom. I boken beskrivs de psykiatriska diagnoserna, deras symtom, prognos, orsaksfaktorer och behandlingsmetoder med vetenskapligt stöd. Vikten av noggrann diagnostik och bedömning av funktionsbegränsning samt kulturella och etniska faktorer betonas. Mycket har hänt sedan förra upplagan för fem år sedan och de vetenskapliga referenserna har därför aktualiserats.
Boken är skriven för utbildning av svensk hälso- och sjukvårdspersonal i såväl offentlig som privat verksamhet. Den bör läsas av alla som i sin yrkesutövning ansvarar för personer med psykisk ohälsa. Det gäller sjuksköterskor, arbetsterapeuter, psykologer, fysioterapeuter, präster, diakoner, poliser, biståndshandläggare, socionomer, boendestödjare, gode män, jurister, kontaktpersoner, kriminalvårdare, nämndemän, personliga ombud, socialpedagoger och socialsekreterare. Medicinalpersonal från andra länder kan lätt ta till sig dessa kunskaper.
Psykisk ohälsa omges av myter, bristande förståelse och innebär inte sällan en börda i form av utanförskap, skuld och skam. Genom att förklara symtom och förlopp, diagnostisera, motivera till behandling och sociala åtgärder kan de drabbade och deras familjer få en förbättrad livskvalitet.