Aktivitet och relation : mål och medel inom psykosocial rehabilitering

Boken handlar om hur aktivitet kan användas för att planera och genomföra behandling och rehabilitering. Med aktivitet avses bland annat vardagens olika aktiviteter och den (o)balans som dessa aktiviteter skapar i en individs vardag. Boken visar också hur annan kunskap - om exempelvis grupper, behandlingsrelationen, motivation och kreativitet - kan kombineras med aktivitet i terapeutiskt syfte.

Den klientgrupp som är i fokus är personer med olika slags psykosocial problematik, vilket inbegriper psykisk sjukdom, stressrelaterad problematik, psykologiska reaktioner vid somatisk sjukdom, smärtproblematik, beroendesjukdomar m.m.

Bokens inledande delar är främst teoretiska genomgångar av relevans för aktivitet och relation, exempelvis aktivitetens betydelse, motivation, arbete med grupper och behandlingsrelationens betydelse. De nästföljande kapitlen är inriktade på praktisk tillämpning. Olika metoder för bedömning av aktivitet lyfts fram, liksom exempel på behandling och rehabilitering via meningsfull aktivitet.

Boken riktar sig till studerande, arbetsterapeuter och annan personal som i sitt kommande eller nuvarande yrke använder aktivitet som behandlingsredskap. Innehållet är således användbart inom ett brett fält av stöd och rehabilitering och syftet har varit att åstadkomma en sammanställning som på ett lättillgängligt sätt integrerar teori med praktik.