En stor del av dagens arbetsliv handlar om att hantera texter av olika slag. Det kan gälla allt från lappar i köket och instruktioner på brandvarnare i kapprummet till jobbannonser från företag, utvärderingsenkäter på universitet och värdegrundstexter hos kommuner och myndigheter. En av huvudpoängerna i den här boken är att texter gör något, att de faktiskt utför ett arbete.
Författarna beskriver vilken professionell handling som utförs med hjälp av olika texter och hur texter är en del av en professionell praktik, det vill säga ett särskilt sätt att göra saker på en viss arbetsplats. Med belysande exempel förklarar de grundläggande analysbegrepp som genre, diskurs och legitimering samt presenterar verktyg som läsaren kan använda för att själv analysera texter och praktiker på arbetsplatsen.
Boken vänder sig till studenter och yrkesverksamma som vill veta mer om vad texter gör och varför de finns i olika sammanhang i arbetslivet. Den fungerar lika bra på grundnivå inom språk- och kommunikationsvetenskapliga utbildningar som på bredare samhällsvetenskapliga utbildningar.