Diskriminering handlar om mänskliga rättigheter, om lagar, men även om föreställningar om makt, normer, strukturer och sociala handlingar – strukturer och normer som i sin tur påverkar vår lagstiftning. Den här boken tar upp såväl diskriminering mellan vårdtagare och vårdgivare som den diskriminering som kan uppstå i arbetslivet, med särskilt fokus på hälso- och sjukvården.
Genom att sätta diskrimineringsförbudet i en rättighetskontext och samtidigt angripa frågan om diskriminering utifrån flera olika infalls-vinklar tydliggör den vår svenska diskrimineringslag samt vilka möjligheter och/eller brister den har i relation till hälso- och sjukvårdens område och ramar.
I boken finns många exempel på faktiska situationer där författarna problematiserar, tydliggör eller prövar diskrimineringslagens gränser för att undersöka om en situation är att se som diskriminering eller ej i rättslig mening.
Diskrimineringslagen inom hälso- och sjukvård – från princip till praktik riktar sig till studenter som läser kurser inom hälso- och sjukvård som behandlar diskrimineringsfrågor. Den är även lämplig för yrkesverksamma inom dessa områden.