Att arbeta som polis i områden som präglas av utbredd kriminalitet och otrygghet är en svår uppgift. Polisära insatser i dessa områden kräver därför på ett särskilt sätt koordinering och samspel mellan olika system och aktörer såsom politiken, den rättsliga regleringen, Polismyndigheten, lokalsamhället, medborgarna och den enskilda polisen. Att genom polisiära insatser förbygga och bekämpa brottslighet och garantera säkerhet och trygghet i så kallade utsatta områden är därför en stor samhällsutmaning.
Den här antologin tar sig an ämnet utifrån ett långsiktigt perspektiv. Den består av bidrag som skrivits av såväl forskare som yrkesverksamma poliser och samhällsentreprenörer. Alla de medverkande har erfarenhet av arbete och/eller forskning i så kallade utsatta områden. Sammantaget ger de olika bidragen en bred bild av komplexiteten i problembilden, utmaningarna och förutsättningarna för polisens arbete i dessa områden.
Boken lämpar sig lika mycket för studenter som för yrkesverksamma, både inom polisiärt arbete, socialt arbete och andra professioner som arbetar i så kallade utsatta områden.