Hur och under vilka förhållanden sker exkludering och inkludering av homosexuella och homosexualitet inom polisen? Genom att fördjupa sig i denna fråga söker författaren bland annat svar på hur det kan komma sig att det finns så få öppet homosexuella polismän och hur eventuella hinder för inkludering kan förstås. Med utgångspunkt i homo- och bisexuella polisers erfarenheter samt egna observationer av polisarbete analyseras hur exkludering och inkludering av homosexualitet samexisterar i svensk polis, hur dessa processer är relaterade till polisarbetets kultur och särdrag, samt hur polisledningen arbetar för att skapa en inkluderande organisation.
Boken bidrar med ökad förståelse för de problem och de aktiviteter som är förknippade med mångfaldsfrågor, i synnerhet med fokus på sexuell läggning, men även mer generellt; många av insikterna i boken kan användas för att förstå inkludering och exkludering av andra samhällsgrupper.
Mellan bögskämt och prideparader rör sig i gränslandet mellan organisations-, genus- och polisstudier och riktar sig till såväl forskare och studenter som praktiker med intresse för mångfaldsfrågor och polisen. Insikterna är även relevanta för dem som jobbar med eller är intresserade av mångfald, inkludering och likabehandling i andra, liknande ”maskulint kodade” organisationer, som försvaret och vissa idrottsorganisationer.
”En mycket läsvärd och välskriven bok som på ett lättillgängligt sätt och språk tar sig an en angelägen fråga.”