Att styra och leda verksamheter inom den offentliga sektorn med offentliga resurser är omgärdat av stor osäkerhet och hög grad av komplexitet. Boken Kalkylering för offentliga verksamheter är särskilt framtaget för att förstå hur traditionella kalkylmetoder kan appliceras på offentliga verksamheter. Genomgående används exempel från den offentliga sektorns olika nivåer (kommun, region, stat samt offentligt ägda aktiebolag) för att belysa olika metoders användbarhet i denna speciella kontext.
I boken presenteras, diskuteras och problematiseras metoder för ekonomiskt beslutsfattande under kort såväl som lång sikt. Under kort sikt presenteras metoder för total- och resultatanalys, avvikelseanalys samt självkostnads- och bidragskalkylering. Under lång sikt presenteras metoder för lönsamhetsbedömning och prioritering av investeringar. Slutligen ägnas en del av boken till att diskutera effektivitetsbegreppet i offentlig verksamhet. Effektivitet förklaras och problematiseras med tydliga exempel för att belysa hur både finansiella och icke-finansiella effektivitetsmått kan användas.
Kalkylering för offentliga verksamheter riktar sig i första hand till studenter och praktiker som vill lära sig mer om ekonomiskt beslutsfattande i offentliga verksamheter.