Studier visar att bland unga människor är ätstörningar de psykiatriska tillstånd som ökar mest. Förstahandsinsatsen för unga med ätstörning är familjeterapi – trots detta finns väldigt lite litteratur om metoden som vänder sig till behandlare. I boken beskrivs de olika familjeterapiskolor som metoden utvecklats ur och på vilket sätt de har bidragit till metoden. Vidare skildras olika typer av insatser, från mer traditionell familjeterapi baserad på samtal till konkret stöd och närvaro vid måltiderna. Behandlingsarbetet vid olika svårighetsgrader av tillståndet, från sjukhusbaserade insatser till arbete på en mottagning, beskrivs. Flera exempel ges på hur man kan arbeta i dessa olika situationer.
För att på rätt sätt kunna bedriva familjebehandling vid ätstörningar krävs att man har god kunskap om tillstånden. I boken ges en beskrivning av de olika tillstånd där familjebehandling är en rekommenderad behandling, och vilka övriga behandlingsinsatser som kan vara aktuella.
Familjebehandling vid ätstörning riktar sig i första hand till dem som i sitt arbete träffar patienter med ätstörning och deras familjer, men också till dem som vill veta mer om familjebaserad behandling. Den familjebehandling som beskrivs i boken är tillämpbar även vid andra tillstånd. Boken är ett nordiskt samarbete och vänder sig därmed även till övriga nordiska länder.