Antalet familjer som har barn med särskilda behov ökar både i Sverige och internationellt. Forskning visar att familjemedlemmarna ofta löper stor risk för både psykisk och fysisk ohälsa på grund av den utsatta situation som de lever i. Men vad kan professionella inom vård och omsorg göra för att hjälpa dem?
Den här boken utgår från forskning och förmedlar både familjernas utsatthet och på vilket sätt de vill bli bemötta. Hur mår de anhöriga? Vilket stöd efterfrågar de? Och vilket stöd har de rätt att få, från såväl vård och omsorg som från socialtjänsten? I det avslutande kapitlet ger författarna konkreta råd och tips om kommunikation och bemötande till den yrkesverksamme som möter anhöriga till barn med särskilda behov.
Boken vänder sig till studerande vid utbildningar med fokus på barn och funktionsnedsättningar, till exempel inom socialt arbete och vård. Den kan även användas som ett diskussionsunderlag för vårdpersonal som i sitt dagliga arbete möter och arbetar med barn med särskilda behov och deras anhöriga.