Möt texten – möt tiden 4 — Från Fröding till Camus är fjärde delen i en nyskriven serie, framtagen för Gy25, med nedslag i litteraturhistorien. I serien Möt texten – möt tiden serveras färdiga lektionsupplägg till några av litteraturhistoriens största berättelser – från antiken till idag. Allt som behövs är inkluderat: textutdrag, epoköversikter, övningar, uppsatsämnen, ordlistor, facit med mera. Möt texten – möt tiden är framtagen för att kunna användas i samtliga tre nivåer i ämnet svenska och nivåernas nödvändiga progression finns naturligt med i läromedlet.
I serien Möt texten – möt tiden ingår fyra elevböcker och tillhörande lärarmaterial med en mängd övningar till elevboken. Varje elevbok sträcker sig över en avgränsad tidsperiod och innehåller väl valda utdrag från den tidens litterära skatter. Serien inleds med en svartsjuk och hämndlysten Odysseus och avslutas med en likgiltig Mersault som slumpen gjort till mördare. I glappet däremellan ryms 2500 år som behandlas kronologiskt med nedslag i olika tider och författarskap.
Delarna i serien är: Möt texten – möt tiden 1 — Från Homeros till Chaucer Möt texten – möt tiden 2 — Från Villon till Wollstonecraft Möt texten – möt tiden 3 — Från Geijer till Benedictsson Möt texten – möt tiden 4 — Från Fröding till Camus
Till respektive elevbok finns ett lärarmaterial som är fullmatat med övningar i form av kopieringsunderlag. Övningarna är omväxlande och kreativa – och täcker in många olika delar av ämnesplanen, inte bara de som handlar om läsförståelse och litteraturhistoria. Här får eleverna arbeta med alltifrån ordkunskap och kreativt skrivande till muntliga framföranden och jämförande textanalyser. Textutdragen behandlar spännande teman som engagerar och eleverna får återkommande möjligheter att knyta det lästa till sin samtid. Den stora variationen av övningar gör det enkelt att anpassa undervisningen till olika elevgrupper.
Möt texten – möt tiden är ett mångsidigt läromedel som genomsyras av författarens stora entusiasm för undervisning om skönlitteratur och litteraturhistoria. På så sätt är Möt texten – möt tiden så mycket mer än bara ett läromedel med texter och övningar. Genom läromedelsserien får eleverna lära sig att se på texter som ingångar till svunna tider. Lärdomar om det som har varit används sedan för att reflektera över det som är. Möt texten – möt tiden ger dessutom eleverna möjligheter att blicka såväl utåt som inåt. Nya perspektiv skapar förståelse för andra och motiverar till reflektioner om det egna jaget. När arbetet med läromedlet är klart har eleverna tagits med på en resa, inte bara i tid och rum, utan även in i sig själva.