Att arbetsmarknaden fungerar väl är lika viktigt för arbetsgivare, som vill producera och sälja varor och tjänster till konkurrenskraftiga priser, för anställda, som vill ha trygga jobb som de kan försörja sig på och för arbetslösa, som vill kunna etablera sig på arbetsmarknaden. Dessa intressen står i viss utsträckning mot varandra och i den svenska arbetsmarknadsmodellen har arbetsgivare och fackföreningar ett stort ansvar för att hantera dessa intressemotsättningar.
I boken beskrivs framväxten av den svenska arbetsmarknadsmodellen, den rättsliga regleringen, partsvärlden, hur modellen fungerar i praktiken och vilka konsekvenser den har fått. Författarna som medverkar i boken är ekonomer, jurister, sociologer och statistiker och tillsammans ger de en fullödig bild av svensk arbetsmarknad, vilka utmaningar modellen har ställts inför och vilka den kommer att möta framöver.
Den svenska arbetsmarknadsmodellen vänder sig till studenter på HR-utbildningar. Den lämpar sig också för kurser inom det arbetsvetenskapliga området och för kompetensutveckling inom fack, arbetsgivarorganisationer och myndigheter.