Vad innebär det att tänka som en sjuksköterska och hur formas professionell omvårdnad i dagens samhälle?
Tankar om professionell omvårdnad ger läsaren möjlighet till fördjupad reflektion om sjuksköterskans yrkesroll och innebörden av att vara sjuksköterska. Boken består av ett urval texter där författaren utforskar och problematiserar, framför allt, etiska och filosofiska frågor inom omvårdnad- frågor som är ständigt aktuella och kanske viktigare nu än någonsin.
I boken diskuteras vad det innebär att tänka som och känna sig som en sjuksköterska samt att agera professionellt, både i det individuella mötet med patienten men också som en del av ett interprofessionellt vårdteam. Författaren lyfter omvårdnadsyrkets komplexitet och beskriver hur äkthet, relationer och språk formar relationen mellan sjuksköterska, patient och deras närstående.
Boken är indelad i fyra delar som behandlar:
• omvårdnad som yrkesetisk och relationell praxis
• profession och kunskap
• profession och samhälle
• kritisk reflektion över centrala perspektiv och begrepp
Tankar om professionell omvårdnad är främst skriven för studenter i sjuksköterskeprogrammet. Studenter på avancerad nivå och redan yrkes-verksamma kan också ha stor nytta av att läsa boken. Boken ger läsaren utrymme för reflektion och fördjupad förståelse för omvårdnadens kärna samt sjuksköterskans roll i samhället.