ISBN: 9789147085316
Utgiven: 2013-08-15
Format: Häftad
Språk: Svenska
Genre: Teknik
VVS och Fastighet 360 är ett undervisningskoncept som Liber utvecklar för VVS- och fastighetsprogrammet. Konceptet tar ett helhetsgrepp på undervisningen och omfattar faktaböcker och digitala läromedel som tillsammans stödjer hela lärprocessen, från instudering och tillämpning till uppföljning och individualisering. Ämnen som styr- och reglersystem, systemteknik, värmeproduktion, ritteknik, regler och krav, verktyg, verkstadsarbete, säkerhets- och miljöfrågor beskrivs både teoretiskt och praktiskt.
VVS och fastighet 360 Pluswebb
VVS och Fastighet 360 Pluswebb är en innehållsrik övningswebb för VVS- och fastighetsprogrammet som innehåller arbetsmaterial i form av interaktiva övningar med automatisk rättning och återkoppling, inlämningsuppgifter, beskrivningar och instruktioner. Här finns även en lärarresurs med information, planerings- och undervisningsmaterial. VVS och Fastighet 360 Pluswebb är ett branschanpassat läromedel som ger möjlighet till ett helt nytt undervisningssätt och tar ett helhetsgrepp på undervisningen – det är därför vi kallar den 360.
VVS och fastighet 360 Pluswebb omfattar alla Skolverkets kursplaner.
Pluswebben innehåller en mängd digitala arbetsordrar med:
- Interaktiva självrättande övningsuppgifter.
- Tydliga instruktioner och underlag för praktiskt arbete.
- Inlämningsuppgifter som eleven går igenom tillsammans med dig som lärare.
Så jobbar du i VVS och fasighet 360 Pluswebb
Du delar ut elevernas arbetsuppgifter digitalt. Eleverna får först en introduktion som anger målen för och en beskrivning av arbetsuppgiften. I introduktionen finns även en hänvisning till relevanta faktaböcker. I nästa steg övar eleverna på teorin med hjälp av de självrättande frågorna. Resultaten sparas direkt i VVS och fastighet 360 Pluswebb. Därefter ska eleverna svara på frågor i en inlämningsuppgift som eleven sedan går igenom tillsammans med dig som lärare.
VVS och fastighet 360 Pluswebb innehåller:
- En interaktiva och självrättande övningsuppgifter
- Inlämningsuppgifter
- Beskrivningar av material och verktyg med illustrationer och filmer
- Kunskapstester med infärgning av engelska, matematik, idrott och hälsa samt miljöaspekter
- Materiallista med bilder och översättningar till engelska
Faktaböcker (tryckta böcker och onlineböcker)
Faktaböckerna ges ut i både i tryckt form och som onlineböcker. Onlineböckerna har samma innehåll som de tryckta, men med skillnaden att du som lärare kan lägga in länkar till exempelvis webbplatser och filmer. Eftersom onlineböckerna har talsyntes kan du dessutom få dem upplästa. Läs mer faktaböckerna nedan.
Faktabok: Fastighetskunskap
Faktaboken Fastighetskunskap ger en baskunskap och en förståelse för alla olika delar som ryms inom en utvecklande och värdebevarande fastighetsförvaltning: ekonomi, juridik, energisystem, skötsel, IT-baserade styr- och övervakningssystem. Genom att spegla fastighetsverksamhetens många sidor ger vi den grund som behövs för att sedan kunna gå vidare med fördjupningar inom de olika specialist- eller yrkesområdena. Boken visar också att inget specialistområde är isolerat från de andra delarna av fastighetsverksamheten. Fastighetsarbetet utgår alltid från en befintlig anläggning som ska tjäna ett visst ändamål, vilket ofta innebär såväl juridiska och ekonomiska som tekniska utmaningar inom alla yrkesområden. Finns även som onlinebok.
Faktabok: Systemkunskap
Faktaboken Systemkunskap är framtagen för ämnet systemkunskap. Den riktar sig till alla som behöver grundläggande kunskaper om de olika tekniska system som finns för uppvärmning, kylning, ventilation och vattenförsörjning i en byggnad. Här beskrivs hur systemen som har gjort att våra bostäder och andra lokaler har utvecklats under åren. Boken beskriver vilka förutsättningar och regler som gäller för att kunna utföra arbetet så att det blir rätt från början. I våra byggnader finns idag en styr- och övervakningsteknik som gör våra byggnader mer energisnåla än tidigare. Detta system och dess komponenter beskrivs i boken. Idag tar vi för givet att vi har en inomhuskomfort i våra byggnader som är reglerade av de system som finns för värme och kyla, så har det inte alltid varit. Det kan man läsa om i den här boken. Finns även som onlinebok.
Faktabok: Verkstadsteknik grundkurs
Faktaboken beskriver de vanligaste verktygen och maskiner som används vid grundläggande verkstadstekniska moment. I boken beskrivs momenten: bänkarbete, borrning, klippning, kantbockning, nitning, lödning och limning, medan momenten svarvning, fräsning och svetsning hänvisas till befintliga faktaböcker. Eleven ska med hjälp av faktaboken kunna tillverka enklare produkter.
Arbetsbok: Verkstadsteknik grundkurs
Arbetsboken innehåller ritningar och beskrivningar av de olika arbetsmomenten vid tillverkning av dels en låsbar datorhållare, dels till en hammare.
Faktabok: Värme och kyla 1
Denna faktabok utgör del ett av två om värme och kyla, och beskriver de vanligaste rörmaterialen och hur rör och komponenter ska sammanfogas. Boken behandlar även hur trycksättning och cirkulation av värme- och köldbärare fungerar, samt vilka parametrar som ska beräknas för att få bästa verkningsgrad.
Boken är främst avsedd för den som ska utbilda sig till VVS-montör, men kan användas av alla som är intresserade av att lära sig mer om hur tekniska installationer fungerar och installeras i våra byggnader.
I del två avhandlas produktionsenheter och delsystem, för att slutligen beskriva funktionerna i sammansatta system. Finns även som onlinebok.
Faktabok: Värme och kyla 2
Denna faktabok utgör del två av två om värme och kyla. Olika former av energiomvandling kommer att spela en viktig roll för vår framtida användning av energiresurserna i samhället. Den här faktaboken behandlar hur produktionsenheter för energiomvandling är uppbyggda och fungerar tillsammans med olika systemlösningar såsom inkoppling av delsystem och förutsättningar med lösningar för en effektiv drift.
Boken är främst avsedd för den som ska utbilda sig till VVS-montör, men kan användas av alla som är intresserade av att lära sig mer om hur tekniska installationer fungerar och installeras i våra byggnader. Finns även som onlinebok.
Faktabok: Sanitet
Boken behandlar våra vanligaste tappvatten- och avloppssystem. Både enskilda och kommunala system beskrivs, deras uppbyggnad liksom metoder för rening av vatten och spillvatten. Vattnet befinner sig i ett kretslopp och måste därför behandlas såväl innan som efter användning.
Boken beskriver även vanliga produkter och vanliga material som används i installationerna. Fogmetoder för några vanliga rörmaterial behandlas också.
I dag har vi höga krav på tappvattnets kvalitet, på spillvattnets rening samt på energianvändning och övrig miljöhänsyn. Detta berörs också i boken, liksom gällande lagar och övriga regelverk. Finns även som onlinebok.
Faktabok: Entreprenadskap
Den här faktaboken riktar sig till elever inom gymnasieskolan som utbildar sig till VVS-montörer och till andra personer som redan är yrkesverksamma inom VVS-området.
Boken ger grundläggande kunskaper om hur entreprenader fungerar, hur bygghandlingar tas fram samt hur de ska tolkas. Mottagaren får även veta vad planering och installation av VVS-system inom byggnader innebär.
I boken finns hänvisningar till de lagar, föreskrifter och standarder som gäller för installationer och byggande, dvs. de bestämmelser som en montör måste ha kunskap om för att kunna utföra installationer – med hänsyn till funktioner och arbetsmiljö. Finns även som onlinebok.
Faktabok: Mät- och reglerkunskap
Den här faktaboken riktar sig till elever inom gymnasieskolan som utbildar sig till VVS-montörer och till andra personer som redan är yrkesverksamma inom VVS-området. Boken ger grundläggande kunskaper om hur mät- och reglerutrustningar används till de olika installationerna inom bl.a. värme- och kylreglering. I boken finns hänvisningar till de lagar, föreskrifter och standarder som gäller för installationer och byggande, dvs. de bestämmelser som en montör måste ha kunskap om för att kunna utföra regleringar till ett bra inomhusklimat. Finns även som onlinebok.