Psykiatri har sedan drygt 30 år använts i högskoleutbildningar i psykiatri. Boken, som nu föreligger i sin åttonde upplaga, bygger på modern kunskap om psykiska störningar, deras orsaker, behandling och prevention. Den åttonde upplagans struktur utgår från klassifikationen av psykiska störningar, DSM-5, från 2013. Boken kan användas på olika utbildningsnivåer tack vare att texten disponerats som grundtext, fördjupningsavsnitt och belysande patientexempel. Den som önskar fördjupa sig inom något område kan ha dessutom ha nytta av källreferenserna som av utrymmesskäl har lagts på nätet. Var och en kan också pröva sin förståelse av texten med det bilagda testet.
Läs mer Boken är främst avsedd för läkares grundutbildning och allmäntjänstgöring i psykiatri. Den kan också passa i utbildningen av kliniska psykologer, socionomer, psykiatrisjuksköterskor och andra utbildningar med en mer omfattande kurs i psykiatri. För personal på vårdcentraler, som ofta får första kontakten med psykiskt störda patienter, kan bokens fungera som praktisk vägledning i diagnostik och behandling.
Om författarna Jan-Otto Ottosson är professor emeritus i psykiatri. Han har varit verksam vid Karolinska universitetssjukhuset, Norrlands universitetssjukhus och Sahlgrenska universitetssjukhuset. Han har varit ordförande i Svenska Läkaresällskapets delegation för medicinsk etik och sakkunnig i Statens medicinsk-etiska råd.