ISBN: 9789147114009
Utgiven: 2018-02-20
Format: Häftad
Språk: Svenska
Genre: Medicin
Ett vetenskapligt förhållningssätt tar sin utgångspunkt i nyfikenhet, granskande och ifrågasättande, men ställer också krav på färdigheter, metodkunskaper och förståelse för den vetenskapliga kunskapens natur och begränsningar. Grunderna för ett vetenskapligt förhållningssätt inom medicinen riktar sig till dig som studerar eller redan är yrkesverksam inom medicin, biomedicin, hälsovetenskap och psykologi. Du får viktiga verktyg för att söka och bedöma vetenskaplig information, men också praktisk vägledning i planering av examensarbeten och forskningsstudier.
Boken innehåller pedagogiskt upplagda kapitel om vetenskapsteori, informationssökning, kvantitativa och kvalitativa metoder, studiedesign, forskningsprocessen i praktiken, grundvetenskaplig och translationell forskning, etik, vetenskaplig kommunikation, och evidensbaserad medicin som bärs upp av konkreta exempel.
Sagt om boken
Grunderna för ett vetenskapligt förhållningssätt inom medicinen är en viktig bok som ramar in och beskriver den medicinska forskningsprocessens olika beståndsdelar på ett lättillgängligt och förtjänstfullt vis. Boken syftar till att fungera som lärobok för medicinstuderande såväl som referensverk för personer yrkesverksamma inom sjukvård och forskning. [...] Sammantaget är detta ett välredigerat och genomtänkt referensverk som, utöver tidigare nämnda målgrupper, har en naturlig plats även inom forskarutbildningsprogram och de kliniska forskarskolorna." Läkartidningen, 2018;115:E6LZ.
Om författarna
Bokens redaktörer och författare representerar Sveriges medicinska lärosäten och är ledande forskare och lärare inom bland annat epidemiologi, biostatistik, medicin, molekylärbiologi, neurofysiologi, etik, kirurgi och omvårdnad. Huvudredaktörer: Olof Nyrén, professor emeritus i klinisk epidemiologi, Karolinska Institutet. Martin Garwicz, professor i integrativ neurofysiologi, Lunds universitet. Kerstin Nilsson, professor i obstetrik och gynekologi, Örebro universitet. Maria Shoshan, docent i experimentell onkologi, Karolinska Institutet.