ISBN: 9789147140572
Utgiven: 2023-04-26
Format: Häftad
Språk: Svenska
Genre: Samhälle, politik och debatt
Denna bok handlar om principer mer än om tekniker, om grundläggande kunskap om förändrande samtal snarare än om hur replikerna ska utformas. Syftet är att visa hur samtal i olika yrkesmässiga sammanhang kan bidra till att människor blir bättre på att hantera svåra livssituationer på ett konstruktivt sätt, hur de kan förändra sitt förhållningssätt till sig själva och andra, växa som människor och känna sig stolta över sina livsval.
Samtal i socialt arbete är en grundbok, där både grundläggande principer och praktiska tillvägagångssätt för samtal och förändring beskrivs. Exemplen är i första hand hämtade från socialt arbete, men boken har ett brett anslag och är lämplig för alla som bedriver yrkesmässiga samtal i människoinriktat arbete.
Boken består av fem huvuddelar: den första handlar om teorier om förändrande samtal, den andra om förändringsprinciper, den tredje om relationen som samtalet sker i, den fjärde om samtal med olika klientgrupper och den femte om makt i samtal och om övning i samtal.
Boken
Sagt om boken
"Jag tycker att det är en förträfflig bok för socialt arbete och en text som vi hittills inte har haft tillgång till för studenter på grund- och vidareutbildningar. Den skulle verkligen kunna tjäna som en grundläggande text och samtidigt ge uppslag till fördjupning inom olika områden av samtalandet."
Ulrik Molin, socionom, universitetsadjunkt i socialt arbete, psykoterapeut.
"Det är oerhört rikt och rymmer mycket kunskap, erfarenhet och klokskap."
Margareta Hydén, socionom, professor emerita i socialt arbete vid Linköpings universitet, psykoterapeut.
”Utomordentligt väl beskriver författaren den kraft och potential som finns i samtal och belyser på ett utmärkt sätt hur aktuell forskning kan användas i det sociala arbetets praktik. Bokens bredd berikar och författarens erfarenhet och gedigna kunskap gör texten till en fröjd att läsa.” Helhetsbetyg 5 av 5.
Maria Fridstjerna, lektör, ur BTJ-häftet nr 14, 2023.
Om författaren
Rolf Holmqvist är professor emeritus i klinisk psykologi vid Linköpings universitet. I sin forskning har han ägnat sig åt samtalsrelationens betydelse för behandlingsresultat. Han är psykoterapeut och har bidragit till introduktionen av relationell psykoterapi i Sverige. Han handleder i psykiatriska och sociala verksamheter.