Redaktör: Maria Arman
ISBN: 9789147144525
Utgiven: 2022-08-05
Format: Häftad
Språk: Svenska
Genre: Medicin
Boken belyser vårdvetenskaplig teori på ett både överskådligt och fördjupande sätt och tränger in i kärnan av vad hälsa är och vad vårdande handlar om. Författarna har sina vårdvetenskapliga utgångspunkter dels i livsvärldsteori, dels i en caritativ grundsyn - teorier som kompletterar varandra i djup och bredd. Gemensamt träder patientperspektivet och mötets betydelse för utveckling av hälsa fram.
I den andra uppdaterade upplagan av boken har författarna låtit det hälsofrämjande perspektivet framträda tydligare.
Texterna utgör ett fundament för studier i omvårdnad och vårdvetenskap där aktuell vårdvetenskaplig forskning sammanfattas och där relevanta grundläggande begrepp presenteras. Fallbeskrivningar och situationsbeskrivningar illustrerar och levandegör de teoretiska begreppen, faktarutor och reflektionsfrågor finns för att underlätta lärandet och sökord samt referenser ger hjälp vid egen vidare fördjupning.
Teoretiska grunder för vårdande vänder sig i första hand till studerande på sjuksköterskeprogrammet, men lämpar sig också för andra professioner inom hälso- och sjukvården. Boken kan användas både på grund- och avancerad nivå.
Sagt om boken
Utgångspunkten i denna bok är modern, nordisk vårdvetenskap i utveckling. Redaktörerna Maria Arman är docent i vårdvetenskap vid Karolinska sjukhuset, Karin Dahlberg och Margaretha Ekebergh är professorer i vårdvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö respektive Högskolan i Borås. Tillsammans med medförfattare är denna första bok i serien inriktad på två grenar inom vårdvetenskapen, den livsvärldsorienterade med fokus på människans existens och hälsa och den caritativa, som behandlar kunskaper om lidande och hälsa. Genom den vårdvetenskapliga teorigrunden förmedlas humanistiska och etiska frågor och ställningstaganden, som man som sjuksköterska konfronteras med. Omdöme, djup kunskap, medmänsklighet, ansvar, förhållningssätt och professionalitet är begrepp som leder bokens innehåll mot medvetenhet om ett gott handlingssätt i vården. Boken är pedagogiskt uppbyggd med faktarutor, reflektionsfrågor samt listor med sökord på svenska och engelska. Fallbeskrivningar ger substans till teorierna. Boken utgör en utmärkt introduktion för studenter inom grundutbildningen till sjuksköterska. Margareta Fridstjerna, lektör, BTJ-häftet nr 22, 2015.
Om författarna
Bokens huvudredaktörer är Maria Arman, docent i vårdvetenskap, universitetslektor vid Karolinska Institutet, Karin Dahlberg, professor i vårdvetenskap, senast vid Linnéuniversitetet i Växjö, och Margaretha Ekebergh, professor i vårdvetenskap vid Högskolan i Borås. Både huvudredaktörer och medförfattare till kapitlen är tongivande i aktuell nordisk vårdforskning.